ARCEN - De realisatiefase van de dijkversterking en -verlegging in Arcen gaat nu echt van start. Dit bekrachtigden minister Barry Madlener, wethouder Marij Pollux, gedeputeerde Michael Theuns en waterschapsbestuurder Jeroen Achten met hun handtekening onder de realisatieovereenkomst. In Arcen wordt 5,1 kilometer dijk versterkt en verlegd met alle denkbare mogelijke type keringen. Door de dijkverlegging wordt het oorspronkelijk tracé ingekort tot 4,8 kilometer. In 2028 zijn alle werkzaamheden afgerond.


Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener: “Door heel Nederland lopen rivieren en kanalen, al eeuwenlang weten Nederlanders hoe we ons het best kunnen beschermen tegen overstromingen. De plannen in Arcen laten dat Nederlandse vakmanschap extra goed zien, want dit is méér dan alleen een dijk bouwen en ons wapenen tegen het water. Met dit project wordt de dijk verder van de rivier af gelegd. Zo krijgt het water meer ruimte, waardoor meer water door de rivierbedding kan stromen.”

Co-creatie en cofinanciering

Aan de handtekeningen onder deze realisatieovereenkomst ging een lang proces vooraf. Jeroen Achten, bestuurder Waterschap Limburg: “Samen met bewoners, de brouwerij, agrariërs in het gebied en publieke partners is een tracé voor de dijkverlegging tot stand gekomen. Hiermee behoudt de Maas zoveel mogelijk waterbergingsgebied. In het centrum van Arcen komt door de tuinen de langste zelfsluitende kering van Nederland. Dat Provincie, gemeente maar ook de bewoners hierover hebben meegedacht en zelf financieel aan bijdragen is de ultieme vorm van cocreatie en cofinanciering. Daar mogen we allemaal trots op zijn.”

Ruimtelijke kwaliteit

Dat de dijkversterkingsopgave meer kansen biedt, bewijzen de verschillende meekoppelkansen voor gemeente en Provincie. Voor gemeente Venlo is Arcen één van de toeristische trekpleisters. “De herinrichting van het Schanstorenplein zorgt voor een mooie entree van Arcen, waarin de kering als een natuurlijk element is ingepast. En bewoners en bezoekers kunnen straks vanaf de boulevard nog beter genieten van de Maas. En door andere werkzaamheden in Arcen gelijktijdig op te pakken hebben inwoners en bezoekers zo kort mogelijk overlast. Een win-win situatie", vult wethouder Marij Pollux aan. “Met de dijkteruglegging is er sprake van een echte gebiedstransitie waarbij het gebied voor de komende vijftig tot honderd jaar opnieuw wordt ingericht. Dat kun je maar één keer goed doen. Voor de Provincie een reden om in dit project ook financieel bij te dragen aan een toekomstbestendig gebied dat niet alleen veilig is, maar ook een fijne plek om te wonen en te recreëren”, besluit gedeputeerde Michael Theuns.

Dijkzone Alliantie Arcen

Na het bezoek van minister Madlener gaf Dijkzone Alliantie Arcen officieel het startsein voor de realisatiefase. Dit gebeurde met een symbolische demonstratie van de werking van de Vlotterkering®. Nadat een afvaardiging van bestuurders en bewoners een emmer water in een buis had laten lopen, verscheen het bouwdoek.
Aan de aannemerscombinatie is nu de opdracht voor de realisatie gegund. De combinatie, bestaande uit Ploegam, Dura Vermeer en Hollandia Infra, is inmiddels aan de slag. Het komende jaar staat nog in het teken van diverse voorbereidende werkzaamheden. In het najaar van 2025 beginnen de grootschalige grondwerkzaamheden. Binnenkort organiseert Dijkzone Alliantie een informatieavond in MFA De Schans om inwoners en andere belanghebbenden bij te praten.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Onze Maas. Onze veiligheid. Om de bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen tegen het toekomstige hoogwater, werken we iedere dag aan sterke dijken. Dat vraagt om slim samenspel met de partners en betrokkenen van Waterschap Limburg. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap.
Dijkversterking en -verlegging Arcen is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ongeveer 2.000 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen in heel Nederland.