VENLO - Kinderen hebben het recht om veilig op te kunnen groeien. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Voor kinderen en jongeren die getuige zijn van huiselijk geweld, of die slachtoffer zijn van kindermishandeling, is dat veilig bestaan helaas geen werkelijkheid.
De Week tegen Kindermishandeling van 18 tot en met 24 november
Deze week zorgt voor extra aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Want samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen die hiermee te maken hebben te vergroten. Tijdens deze week worden er door heel het land activiteiten georganiseerd voor professionals en het brede publiek.
Meld zien of vermoeden van kindermishandeling!
De maatschappelijke impact van kindermishandeling is gigantisch, omdat kinderen vaak tot ver in hun volwassenheid last hebben van de gevolgen. Ook in Venlo is dit al jarenlang prioriteit en doen we er samen met onze partners alles aan om kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen en te voorkomen.
Een blik in de ogen van jongeren is veelzeggend
Een eerste stap richting een veilige(re) thuissituatie, is praten over wat er gebeurt. Voor een kind of jongere kan dit heel spannend, moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Omdat het niet lukt. Omdat het niet veilig voelt. Uit gevoelens van schuld of schaamte. Of uit angst voor eventuele gevolgen. Jouw actie kan het verschil maken. Maak het bespreekbaar en laat hen weten dat ze niet alleen zijn.
Signaleren kindermishandeling
De publiekscampagne van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling in samenwerking met alle Limburgse gemeenten, de Provincie Limburg, Veilig Thuis Noord- en Midden-Limburg en Veilig Thuis Zuid-Limburg vraagt aandacht voor signalen van kindermishandeling.
Dit jaar is er extra aandacht voor kinderen van 12 tot 18 jaar. Op alle voortgezet onderwijs scholen in Limburg zijn materialen uitgedeeld om aandacht te vragen voor deze campagne.
Hoe hulp bieden?
Jongeren zijn niet altijd in staat om zelf om hulp te vragen als ze in een onveilige situatie zitten. Zijn er signalen van mishandeling? Blijft het onderbuikgevoel knagen? Doe er iets mee, kom in actie en praat erover.
Zien, horen of vermoeden van mishandeling?
Maak het bespreekbaar en laat degene die mishandeld wordt, weten dat ze niet alleen zijn. Praat met de jongere of met hun ouders. Is dit lastig of is er twijfel over de signalen? Of is er bezorgdheid over de eigen veiligheid of iemand in de buurt?
Neem contact op met Veilig Thuis
Bel 0800 – 2000 of kijk op https://www.veiligthuisnml.nl/ en of maak gebruik van de chat. Ook bij twijfels of vermoedens van kindermishandeling, biedt Veilig Thuis informatie, advies of voor het doen van een melding.