VENLO - De eerste regionale impactmonitor is gisteren gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Horst. Dit rapport gaat over hoe volwassenen leren in de regio. De centrale vraag is hoe partijen ervoor kunnen zorgen dat iedereen mee kan doen in Noord-Limburg.

Het rapport laat zien hoe belangrijk het is om goede scholen en cursussen te hebben voor mensen die moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Om dit te bereiken is samenwerking tussen zorg, onderwijs, gezin, wonen en werk belangrijk.

De regionale bijeenkomst over basisvaardigheden vond gisteren plaats in het Gasthoes in Horst. Prof. Dr. Maurice de Greef, hoogleraar Volwasseneneducatie aan de UNESCO Leerstoel, presenteerde de resultaten van de regionale Impactmonitor. De centrale vraag is hoe partijen ervoor kunnen zorgen dat iedereen mee kan doen in Noord-Limburg. Het doel is om samen de aanpak van achterstanden in basisvaardigheden in Noord-Limburg te versterken en om input te leveren voor het nieuwe regionale beleidsprogramma 2026 – 2030.

Samenwerking tussen leefgebieden

Het is vaak nog een blinde vlek dat het in dit vraagstuk voor een groot deel om Nederlandstalige inwoners gaat. Dit is niet zichtbaar vanwege schaamte. Het is belangrijk om te erkennen dat deze groep heel verschillend is en op allerlei plekken in beeld komt, van sportvereniging tot werkvloer. Oog en aandacht hebben voor deze inwoners vraagt om samenwerking tussen verschillende leefgebieden zoals zorg, onderwijs, gezin, wonen en werk. Door samen te werken ontstaat er een flexibele en toekomstbestendige infrastructuur, die aansluit op de verschillende inwoners en hun behoeften.

Dringende maatschappelijke uitdaging

In een snel veranderende samenleving zijn basisvaardigheden steeds belangrijker. “Toch groeit de groep inwoners die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden”, zegt de Venlose wethouder Frans Schatorjé (Onderwijs). “Dit belemmert hen in hun werk, gezondheid, welzijn en zelfredzaamheid. Zonder een structurele aanpak zal deze kloof alleen maar groter worden. Daarom is het belangrijk dat we onze aanpak regionaal goed afstemmen.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Momenteel heeft 1 op de 5 volwassenen in Nederland lage basisvaardigheden. Voor hen is het niet vanzelfsprekend om helemaal mee te doen in een samenleving, die steeds hogere eisen stelt aan deze vaardigheden. De betrokken regionale partners dragen samen de verantwoordelijkheid om aandacht te hebben voor deze groep inwoners, die problemen ervaren in alledaagse situaties. Dit probleem raakt niet alleen de mensen zelf, maar heeft ook grote maatschappelijke en economische gevolgen.