OOSTRUM - Een 37-jarige man is in hoger beroep veroordeeld voor de verkrachting en bedreiging van een jonge vrouw in Oostrum. Dit gebeurde toen de man op onbegeleid verlof was van de tbs-behandeling die hij had gekregen in een eerdere strafzaak in verband met een geweldsfeit. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch legt de man hiervoor 45 maanden gevangenisstraf op en opnieuw tbs met dwangverpleging. Ook moet hij aan de vrouw een schadevergoeding betalen van ruim 37.000 euro. Eerder veroordeelde de rechtbank Limburg hem hiervoor tot een gevangenisstraf van 36 maanden en eveneens tbs met dwangverpleging.

Verkrachting en bedreiging
Op 9 december 2016 fietste het 21-jarige slachtoffer na haar werk naar huis. Het was al donker. Ook de man was op de fiets. Hij ging naast haar fietsen, voor haar en weer naast haar. Door te dreigen met een mes heeft hij haar verschillende seksuele handelingen laten verrichten en verkracht.

Ontkenning

De verdachte ontkent dat hij de vrouw heeft verkracht en bedreigd. Hij stelt dat de vrouw hem tijdens het fietsen aansprak. Ze zou hebben gevraagd of hij zin had in seks en heeft hem, toen hij daarmee instemde, oraal bevredigd. Het hof vindt dit, net als de rechtbank, ongeloofwaardig. De vrouw verklaarde van begin af aan eenduidig en kon tot in detail vertellen wat er was gebeurd. Bovendien werd haar verklaring ondersteund door ander bewijs, waaronder het forensisch onderzoek. Alles bijeengenomen maakt dit dat het hof de verklaring van de vrouw wel geloofwaardig vindt.

Strafbepaling

Voor het slachtoffer is het gebeuren buitengewoon vernederend en traumatisch geweest. Zij lijdt als gevolg hiervan aan een posttraumatische stressstoornis en heeft sindsdien moeite met werken en studeren. De verdachte heeft geen enkel oog gehad voor de mogelijke gevolgen van zijn handelen voor het slachtoffer. Hij heeft zich enkel laten leiden door zijn eigen seksuele lustgevoelens. Ook tijdens de procedure bij de rechtbank en het hof heeft hij geen enkel inzicht laten zien in het leed dat hij bij het slachtoffer heeft veroorzaakt. Het hof rekent dit alles de verdachte bijzonder zwaar aan.

De man is al vaker veroordeeld voor strafbare geweldsfeiten. Op het moment van het misdrijf was hij al jarenlang in behandeling bij een tbs-instelling en op onbegeleid verlof. Ondanks de beperkte leefruimte en strikte voorwaarden aan zijn verlof, zag de man kans om zich schuldig te maken aan de verkrachting en bedreiging. Ook hiermee houdt het hof rekening bij het bepalen van de straf.

Tbs

Tbs kan worden opgelegd als er aan een aantal wettelijke criteria is voldaan. Dat is hier het geval. Zo concludeerden een psychiater en een psycholoog dat de man, op het moment dat hij de vrouw verkrachtte, een persoonlijkheidsstoornis had. Daarnaast vindt het hof dwangverpleging nodig voor de veiligheid van anderen, gelet op de strafbare geweldsfeiten die hij eerder heeft gepleegd en de omstandigheid dat hij nu opnieuw bijzonder ernstig over de schreef is gegaan.