De actie richtte zich met name op het opsporen van ondermijnende activiteiten zoals transport van verdovende middelen en het tegengaan van mensenhandel. Daarnaast ook de samenwerking met diverse partners en informatie-uitwisseling met de Duitse politie in het grensgebied. De controles maakten onderdeel uit van het euregionale samenwerkingsverband tussen de Nederlandse en Duitse politie PER (Polizeiliche Euregio Rhein-Maas-Nord) die periodiek plaatsvinden. In totaal waren in Nederland en Duitsland ongeveer 160 medewerkers betrokken van de Limburgse en Duitse politie, de Koninklijke Marechaussee (KMAR), de douane en de Landelijke Eenheid.
Resultaten
In totaal werden 250 voertuigen gecontroleerd en acht personen aangehouden. Daaronder de bestuurder van een bestelbus met 324 flessen lachgas, van elk drie kilogram, in de laadruimte. Hij wordt verdacht van bezit, vervoer en handel in lachgas.
In een bestelbus werden ongeveer 200 gram henneptoppen aangetroffen en een kledingstuk dat mogelijk wordt gebruikt bij ram- en plofkraken. De bestuurder en bijrijder zijn aangehouden voor nader onderzoek.
Een bestuurder had 2 kilo cocaïne bij zich.
Daarnaast nog twee aanhoudingen voor valse identiteitspapieren, een voor DNA-afname, een voor de wet ID.
Er werden acht spookvoertuigen in beslag genomen. Dat zijn voertuigen zonder tenaamstelling die ook niet verzekerd zijn en die voorzien waren van valse kentekenplaten. Hiervan werd proces verbaal opgemaakt.
Twee bestuurders kregen een verbaal voor het rijden onder invloed van verdovende middelen. Een bestuurder kreeg een proces verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol waarbij het rijbewijs werd ingevorderd. Twee personen kregen een verbaal voor de wet Wapens en Munitie bij het aantreffen van een wapenstok en boksbeugel. Daarnaast ongeveer 30 bekeuringen voor diverse verkeersovertredingen.
Internationale samenwerking
De eenheid Limburg voelt de noodzaak en werkt samen met politie, justitie en andere partijen in Duitsland. Buurland Duitsland zien we als belangrijke bondgenoot om criminelen op te pakken die in ons Euregionale gebied opereren. Met structurele samenwerkingsverbanden zoals PER zijn we in gesprek met de politieteams in aangrenzende landen. We bepalen samen waar onze focus op komt te liggen en hoe we criminelen in ons gebied een halt toeroepen of verstoren. Dit samenspel is een signaal naar de maatschappij, maar ook naar de rondtrekkende crimineel: het verplaatsen tussen landen is weliswaar gemakkelijk, maar maakt niet dat je je onaantastbaar kunt voelen. Een investering in de veiligheid van het grensgebied van Limburg is een directe investering in de veiligheid van Nederland en de ons omringende landen.
Ondermijnende activiteiten
Er gaan op jaarbasis in Nederland vele miljarden euro’s om in de criminele drugsindustrie. De illegale inkomsten uit drugsactiviteiten worden in de legale economie witgewassen. Drugsproductie- en handel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging, geweld en liquidaties. Daarbij zien we een aanzuigende werking van jongeren die hierbij betrokken worden omdat er snel veel geld te verdienen valt. Daarom pakken we de betrokken criminele netwerken hard aan. Omdat Nederland een productieland én doorvoerland voor de rest van de wereld is, is een goede internationale samenwerking bij deze aanpak essentieel. Zo stoppen we intercontinentale en internationale drugsroutes en pakken we internationale criminele netwerken aan.