VENLO - Iedereen kent ze wel: plastic jerrycans en van die grote blauwe vaten. Ze horen thuis bij garagebedrijven en fabriekshallen, niet in de natuur. Tegen dumpingen van dergelijke spullen en drugsafval treedt de overheid stevig op. Zoals vandaag en gisteren: bospercelen in de omgeving Zwarte Water rond Venlo zijn uitgekamd. Dat gebeurde in het kader van Goudhaan, een lopend onderzoek naar de productie van synthetische drugs. Drie verdachten die sinds maandag vastzitten in dat onderzoek, blijven langer vast.
Aanwijzingen voor synthetische drugsdelicten
Gisteren, donderdag 12 november en vandaag zijn drie bospercelen in omgeving Zwarte Water te Venlo doorzocht. Er zijn aanwijzingen dat er op meerdere plekken in de doorzochte locaties synthetische drugs zijn geproduceerd, zoals blijkt uit zichtbare verkleuringen en ook vanwege de geur die er nog hangt. Op meerdere plekken zijn bovendien jerrycans gevonden. Ook zijn diverse sporen veilig gesteld die nader worden onderzocht.
Het doorzoeken van het bosgebied gebeurde onder gezag van het Landelijk Parket door de FIOD, ondersteund door de politie Limburg en meerdere Advanced Search Teams van het Ministerie van Defensie. Deze teams hebben personeel met gespecialiseerde apparatuur en kennis en ervaring uit missies en zowel binnen- als buitenlandse operaties over het onderkennen en doorzoeken van ruimtes en bosgebieden. Er is besloten te doorzoeken, vanwege aanwijzingen dat er drugsdelicten zijn gepleegd, in relatie tot strafrechtelijk onderzoek Goudhaan.
Verdachten langer vast
In Goudhaan was maandag een actiedag, waarop ruim twaalf doorzoekingen plaatsvonden op diverse locaties in de provincies Limburg en Noord-Brabant en drie aanhoudingen zijn verricht. De rechter-commissaris in ’s-Hertogenbosch heeft gisteren voor 14 dagen de bewaring bevolen voor de drie verdachten uit Venlo (58), Ospel (34) en Aarle-Rixtel (41). De drie verdachten zijn onder andere in bewaring gesteld voor het voorhanden hebben van amfetamine (de 58-jarige uit Venlo), witwassen (de 58-jarige uit Venlo en de 34-jarige uit Ospel), en het plegen van voorbereidingshandelingen voor het vervaardigen van synthetische drugs (alle drie de verdachten). Zij zitten in volledige beperkingen. Het onderzoek is in volle gang.
Drugsdumpingen
Bij de productie en opslag van synthetische drugs komt afval vrij dat geregeld wordt gedumpt in bossen, weilanden of andere buitengebieden. Dat is zeer schadelijk voor mens, dier en milieu. Het opruimen van gedumpte zaken kost gemeentes en beheerders van natuurgebieden en dus de samenleving handenvol geld.
Bovendien vindt er geregeld versmelting plaats van de onder- en de bovenwereld: van misdaad afkomstig geld komt in de legale economie terecht en drugsdelicten gaan vaak gepaard met geweld, afpersing en dreiging. De overheid vindt dat onwenselijk en trekt hiertegen ten strijde. Op 16 oktober is er in het bos in de omgeving van het Zwarte Water ruim 100 kilo (vermoedelijk) methamfetamine aangetroffen en in beslag genomen. De straatwaarde hiervan loopt in de miljoenen euro’s (zie foto’s). Het onderzoek hiernaar loopt onder gezag van OM Limburg en wordt uitgevoerd door politie Limburg.
Ook u kunt hierin een belangrijke rol hebben. Iedereen met informatie over de vondst van 16 oktober of andere verdachte situaties in de bossen rondom Venlo - of elders - wordt verzocht dat te melden. Er kan contact worden opgenomen met de lokale politie via 0900-8844. Bij verdachte situaties mag ook 1-1-2 worden gebeld. Via Meld Misdaad Anoniem, op telefoonnummer 0800-7000 of via internet (meldmisdaadanoniem.nl), kan ook anoniem informatie worden doorgegeven.